Gevoelige mensen hebben een enorm groot voordeel en dat is hun empathisch vermogen, de kwaliteit om zich in te leven in ander mensen. Niemand kan dit zo goed als een gevoelig persoon, in het bijzonder de HSP’er (hooggevoelige mensen) blinkt hierin uit. Uit eigen ervaringen en vele gesprekken met HSP’ers (heb ik gemerkt dat hoe gevoeliger je bent, hoe beter jij je kunt inleven in anderen en hoe beter je weet en begrijpt wat een ander voelt of doormaakt. Meeleven kunnen zij als geen ander.

Dat heeft ook een keerzijde. Omdat je in dit geval heel erg op een ander bent gefocust, vergeet je vaak jezelf. Bij het nemen van belangrijke beslissingen kan dat nadelige uitwerkingen hebben. Deze regel gaat natuurlijk niet altijd op maar wel vaker dan je denkt.

Oorzaak en gevolg

Het betreft vaak mensen die niet geleerd hebben om goed met hun gevoeligheid om te gaan. Ik hoor regelmatig dat hoog sensitieve personen zich niet begrepen voelen door hun ouders. Juist bij deze groep is de generatiekloof goed merkbaar. Ouders zijn opgegroeid in een andere tijd en hebben andere prioriteiten. Veel ouders moesten hard werken om rond te komen en hadden weinig ruimte om op de juiste manier met hun gevoelens om te gaan en hebben deze daardoor onderdrukt. Een kind van deze ouders komt daardoor misschien aandacht, liefde en begrip te kort. Vaak voelen deze kinderen zich niet begrepen en leren al gauw om zich aan te passen aan situaties om zich alsnog gewaardeerd te voelen. Zij willen aan de verwachtingen van hun dierbaren voldoen om zo waardering te oogsten. Ze zetten (onbewust) een masker op en gaan pleasen. Met als resultaat dat zij zich in de loop der jaren steeds meer van zichzelf hebben verwijderd, onvoldoende bij zichzelf kunnen blijven en niet goed weten wie ze eigenlijk zelf zijn.

empathisch vermogenPersoonlijke gevolgen

Omdat zij dankzij hun empathisch vermogen hebben geleerd om goed op anderen te focussen en er te weinig aandacht voor hun eigen leven is, verkleind hun zelfbeeld, eigen waardering en zelfvertrouwen. Zij blijven pleasen, ook in relaties. Van een gelijkwaardige relatie is dan vaak geen sprake. Ze voelen zich onbegrepen en ondergewaardeerd.

Maatschappelijke gevolgen

Iemand die te veel met anderen bezig is en te weinig naar zichzelf kijkt, maakt vaak verkeerde keuzes. Dat is mij in ieder geval wel overkomen. Nooit goed wetende wat ik zelf wél wilde, koos ik op te jonge leeftijd een beroepsrichting waarbij ik me destijds onbewust heb laten leiden door de mening van anderen. Het was niet echt een beroep waar mijn hart naar uit ging. In die functie heb ik nooit echt met plezier gewerkt. Dat zie ik bij veel jongeren die te jong zijn om te kiezen wat ze zelf graag zouden willen en geen ambities hebben om iets met hun leven te doen.

Veel jongeren weten niet wat ze willen omdat ze veel te jong zijn. Dan hebben ze geen zin überhaupt zich in te zetten voor iets.

Kiezen doe je met je gevoel én met je verstand

Belangrijke keuzes maak je op twee lagen. Als kind wist ik al dat mijn keuzes die ik met mijn gevoel had gedaan vaak de juiste waren. Later kwam ik erachter dat ik daarnaast ook mijn verstand moest raadplegen. Keuzes die je alleen met je verstand maakt en niet door je gevoel worden ondersteund, kunnen teleurstellend uitpakken. Een combinatie van gevoel én verstand is voor het maken van een juiste keuze erg belangrijk..

In de masteropleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige, in de HSP-training en in de opleiding tot HSP-coach leer je een balans te vinden tussen jou en de ander. Je leert wat jouw wensen en verwachtingen tussen gevoel en verstand om zo de juiste weg te kunnen bewandelen.

Elisabeth Slomp, Gevoels- en Gedragsdeskundige.

Foto:Auteursrecht: lisafx