Veel mensen zullen het met me eens zijn dat huisdieren waardevol zijn. Toch wordt de betekenis van het houden van een huisdier volgens mij wel eens onderschat. Dat merk je pas als het dier er niet meer is. Een hond, een kat, een papegaai, een hamster, een konijn, een parkiet en een paard…, ze vullen een belangrijke plek in het leven van iemand. Je kunt er tegen praten als je wilt en er is altijd iemand die blij is als je thuiskomt.

 

GEDSC DIGITAL CAMERAHet verlies van een dier is groter dan verwacht
Vooral bij alleenstaanden en oudere mensen is het verlies van een dier moeilijk te verwerken. Niemand meer om tegen te praten, op schoot te nemen, te verwennen, te aaien en te vertroetelen. Dat is een enorme klap die ze niet gemakkelijk te boven komen.

Kleine kinderen hebben het ook heel moeilijk als hun diertje er plotsklaps niet meer is. Het verlies van zoiets dierbaars en liefs is voor hun onbegrijpelijk.

Maar niet alleen kleine kinderen, alleenstaanden en ouderen hebben het er moeilijk mee. Ik heb “sterke” mannen, waarvan ik het nooit had verwacht,zien huilen na het verlies van hun hond. Dat geldt natuurlijk ook voor vrouwen en andere mensen. Dat geldt niet alleen voor het verlies van een hond, maar voor alle levende wezens die een tijd lang deel hebben uitgemaakt van je leven. Die plek is ineens weg en er is niets dat die zo snel kan vullen. Je komt thuis en dan is er ineens die kille leegte.

Schuldgevoelens
In de loop der jaren heb ik vele opstellingen geleid voor mensen die lijden onder het verlies en hun relatie met hun huisdieren. Wat mij is opgevallen, is dat veel mensen zich schuldig voelen en denken dat zij hun huisdier niet de juiste zorg hebben gegeven en niet voldoende voor het dier hebben gedaan. Ze kunnen zichzelf niet vergeven dat zij het dier hebben moeten wegdoen of laten inslapen.

Als ik daar iets van heb mogen leren, is het de ongelooflijke liefde van de dieren voor hun baasjes mogen zien. Dieren begrijpen veel meer dan menigeen aanneemt. Ze hebben een totaal andere intelligentie dan wij ons voor kunnen stellen en hebben vooral een onvoorwaardelijke liefde voor hun baasje. Ik heb in al die jaren nog géén enkele opstelling gedaan waarin het dier boos was op het baasje. Ze zijn heus wel verdrietig als ze een ander baasje krijgen, maar handelen het heel goed als zij wéten dat het niet anders mogelijk is geweest en kunnen je dat heel goed vergeven.

Je huisdier neemt een plek in
Wat velen niet weten is dat huisdieren binnen het gezin een plek innemen en vaak als vervanging van een ’verloren’ dierbare. Dat gebeurt onbewust. Vooral in het opstellingswerk is dat duidelijk merkbaar. Misschien is daarom het verlies van een dier soms zo pijnlijk.

Mijn twee honden staan zeer zeker voor twee dierbare mensen die ik in mijn leven verloren heb en zijn ook pas ná het pijnlijke verlies ongemerkt in mijn leven gekomen.Iets dat ik mij pas vele jaren later heb gerealiseerd.

Door de opstellingen met dieren heb ik veel geleerd en is het een waardevolle ervaring eens anders naar je huisdier te kijken. Samengevat kan ik zeggen dat loyaliteit, onvoorwaardelijke liefde, respect, trouw, warmte en dankbaarheid belangrijke eigenschappen van huisdieren zijn.

Heb jij verlies om jouw huisdier, dan kunnen familieopstellingen jou helpen om dit verdriet te verwerken.

LES-werk biedt opleidingen aan waarin familieopstellingen en mens-dier-opstellingen onderdeel zijn. In de opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige vormt het thema dieren binnen het gezin een belangrijk onderdeel.

Elisabeth Slomp, Gevoels- en Gedragsdeskundige.