“Geniet van het leven,

je bent er maar even,

dus wees verstandig,

leef losbandig!”

Ik was nog jong toen ik deze woorden voor het eerst hoorde, maar ik ben ze nooit kwijtgeraakt. Nu past een losbandig leven niet bij mij, maar ik ben wel het leven gaan léven. Vroeger was dat heel anders en was ik een muurbloempje., daarom zijn deze woorden waarschijnlijk ook blijven hangen.

Als ik om mij heen kijk, zie ik veel mensen waarvan ik het gevoel heb dat zij niet echt leven, maar uitdrukkingsloos door het leven gaan. Ik denk bijna dat zij aan het vegeteren zijn. Jammer, denk ik nu, je mist zo veel.

Blog Leef je levenMijn inspiraties
Een van mijn grote voorbeelden in het leven is wel Elisabeth Kübler-Ross. Nu heb ik het voorrecht gehad haar persoonlijk mee te mogen maken en heb heel veel van haar geleerd. In haar boeken over stervenden zegt zij dat veel stervenden haar hebben toevertrouwd: “was ik maar eerder begonnen te leven” en “had ik maar”.

Ook heb ik heel veel van het begeleiden van de familieopstellingen geleerd en gezien hoe mensen na het beleven van een trauma of groot verdriet ophouden te leven. Ze blijven hangen in het gebeuren en gaan niet verder met hun leven. Dat heeft grote gevolgen, ook voor het nageslacht, wat velen niet in de gaten hebben.

Confronteren
Ik heb eens een artikel gelezen over een man, die alles in het leven aanging dat op zijn pad kwam; zowel de goede als de slechte dingen. Zijn zuster had het artikel geschreven en hem daarin bewondert, omdat hij op die manier veel karma heeft kunnen afbreken, zo schreef zij. Daar zit een kern van waarheid in en dat is mij daarom ook bijgebleven. Het artikel heeft mij zeker geholpen wat angsten en hindernissen te meesteren door mij er mee te confronteren.

Gevangenis of vrijheid
Vaak weerhouden wij ons er van het leven écht te leven. Vooral wij Nederlanders zijn daar goed in met al onze regeltjes en wetjes. Pas op, mag niet, niet doen en denk er aan dat…. Zoveel voorschriften waaraan je moet voldoen.

Ter vergelijking heb ik mijn vrije leven op de Filippijnen. Ver weg, geen of nauwelijks regels en wetjes. Wat heb ik daar geleerd te leven. Te doen wat ik wilde. Ik had alle tijd en kon wachten op bijvoorbeeld een vliegtuig dat 7 uur vertraging had. Dat is in Nederland niet voor te stellen, maar ik heb op de Filippijnen wel geleerd om mijn leven te leven en dat is een heel groot cadeau!

Als jij moeite hebt je leven echt te leven zijn familieopstellingen of het innerlijke kindwerk een goed begin; beter nog kan jij heel gestructureerd grip krijgen op je leven door de opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige te volgen.

Elisabeth Slomp, Gevoels- en Gedragsdeskundige