Stress is onvermijdelijk een gevolg val alle ballen in de lucht willen houden en niet los kunnen laten. Stress kan ook het gevolg zijn van slecht organiseren, maar dat is niet het onderliggende thema van vandaag. Ik wil het hebben over het enorme aanbod dat steeds op ons afkomt en waarmee we niet kunnen dealen en wat de gevolgen daar van zijn.

Herken je dit

Er zijn van die momenten in je leven dat jij het overzicht verliest, dat je weet dat jij de grip kwijt raakt en het niet meer overziet. Afgrijselijk! Je weet dat je op het verkeerde spoor zit, maar weet niet wat te doen en dobbert verder. Je doet alles om je staande te houden.

Vaak heb je dan nog niet in de gaten dat jij je lichaam niet meer voelt, maar in je hoofd blijft zitten.

stress loslatenMeestal doe je precies het verkeerde

Want dat is wat de meesten doen, compenseren om zich staande te houden. De één rookt het dubbele, de ander grijpt naar bonbons of een reep chocola en een derde drinkt een glaasje meer. Compenseren is een natuurlijk gegeven van het lichaam, een uitlaatklep voor het lichaam waarachter het signaal schuil gaat: “het is te veel”.

Je voelt je lichaam niet meer en bent verstijft

Doordat je gebruikt maakt van het natuurlijke buffersysteem van je lichaam, raken de reserves op. Kan je niet tijdig een pas terugdoen en jezelf herstellen, dan gaat het van kwaad tot erger. Vooral als je buffer en je reserves op zijn. Dan ben je op weg naar een burn-out. Ondertussen zit je in een neerwaartse spiraal.

“Doorbreken” is de eerste stap

Als jij een sterk persoon bent, is het goed mogelijk dat jij door het doorbreken van je gewoontes weer kunt herstellen. Je moet terug naar een vertrouwd ritme, wat voor jou goed werkt en waarbij jij goed functioneert. Hoe je dat doet, moet je zelf uitzoeken want daarvoor bestaat geen recept. Voor de één is het een weekend in de natuur, een ander klust graag en een derde neemt op een andere manier afstand. Maar zeker is dat je het huis uit moet. Afstand nemen en terug naar jezelf.

Als het niet anders kan, vraag je om hulp

Als je al te lang in een vastgevroren patroon zit, heb je baat bij hulp van buitenaf. Iemand de je helpt jouw leven weer op de rit te krijgen en meedenkt waar jouw grenzen liggen. Dat kan een psychosociaal verpleegster zijn, een maatschappelijk werkster of een coach of therapeut. Belangrijk is dat jij een stap verder komt en een stap terug kunt doen om weer in harmonie te komen met jezelf.

Het natuurlijke verloop door de tand des tijds

Het verloop van het leven bestaat uit groei van de mens, maar ook uit een maatschappelijk proces. Wat vandaag op ons bordje komt, wordt steeds meer en daarmee moeten we leren omgaan. We moeten oude patronen loslaten, van oude spulletjes scheiden en anders met onze agenda omgaan.

Voor mij gelden bijvoorbeeld praktische regels zoals kleding die ik twee jaar niet heb gedragen, kan je wegdoen. Zou ik dat niet doen, zou mijn kledingkast niet meer dichtgaan. Hetzelfde geldt voor mijn agenda. Daar moet ik ook opruimen en sommige zaken loslaten.

Dat geldt ook voor alle andere zaken die wij van onze ouders hebben gekopieerd, bijvoorbeeld hoe destijds de huishouding werd gedaan. Maar onze ouders leefden in een andere tijd en wat toen gold geldt vandaag niet meer. Loslaten is moeilijk maar je ontkomt er niet aan

Tip: download het gratis e-book om stress en burn-out te voorkomen. Wil je meer informatie, volg dan een paar gesprekken of training bij LES-werk opleidingen.

In de opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige leer je contact houden met je lichaam, prioriteiten te stellen en met de tijd mee te gaan. Oude patronen worden doorbroken met behulp van familieopstellingen. Balans houden is een eerste prioriteit.

Elisabeth Slomp, Gevoels- en Gedragsdeskundige.

Auteursrecht: justmeyo