Iedereen die wel eens een huwelijksceremonie heeft bijgewoond, kent deze uitspraak. Vandaag de dag wordt eerst gevraagd of deze zin nog wel in de plechtigheid moet worden opgenomen maar toch stapt iedereen vol goede voornemens het huwelijk in… en hoopt op een “neverlasting ending”. Het sprookje dat werkelijkheid wordt.

De veelbesproken huwelijksreis, het sprookje is één grote bindende factor.

In de realiteit zijn alle eerste vakanties bindend maar anderzijds ook “wakker schuddend” als het sprookje voorbij is. Een paar weken op elkaars lip tijdens vakanties maakt duidelijk waar je in een relatie staat. Veel echtparen vragen dan ook na een vakantie de scheiding aan omdat zij vinden dat het ’over en uit” is.

Tot de dood ons scheidtVan het concert des levens krijgt niemand een program
Bij mijn ouders hing ooit het tegeltje aan de muur: “Van het concert des levens krijgt niemand een program” . Dat is maar goed ook want anders zouden er geen stappen worden gezet. Iedereen wil zijn droom werkelijkheid zien worden en als we alles van te voren zouden weten, zouden we die droom niet naleven. Het is ontnuchterend na een aantal huwelijksjaren balans op te moeten maken en te zien dat er niets bindends meer is… en juist daar zet ik mijn vraagtekens!

Nederland volgt langzaam de voetsporen van Amerika waar 50 % van de huwelijken in een scheiding eindigt. In Nederland ligt het percentage volgens Google en het CBS op 36% en als ik verder goochel zie ik dat het aantal langer samenwonenden dat uit elkaar gaat vele malen hoger ligt. Ik weet heel zeker dat niemand van de getrouwden of paartjes dit had gewild toen ze aan hun relaties begonnen.

Waarom gaat het mis?
Over die vraag buigen zich velen en daarmee wordt ook veel geld verdient. RTL4 maakt zelfs een programma “De meisjes tegen de jongens” en probeert met verrassende vragen en antwoorden daar duidelijkheid in te brengen.

Kijk ik naar de reclame zie ik “Gelukkig getrouwd? Flirten is niet strafbaar” en uitspraken als “Vreemdgaan is normaal in onze relatie” en “Niemand bezit mij”… zijn dankbare gespreksthema’s. Internet: Vreemdgaan en hoe maskeer je dat? Er zijn wel duizenden reden voor vreemdgaan te verzinnen. Niemand is 100 % perfect en er dan zal er altijd iets ontbreken dat je bij een ander kunt vinden of zult moeten vinden, een vriend of vriendin. Maar… met gevoelens speel je niet.

Vertrouwen is de basis
Jaren geleden stelde ik mijn gidsen de vraag hoe ik een gelukkige relatie zou kunnen krijgen. Het antwoord daarop was kort maar zeer krachtig: “Stel 100% vertrouwen in je partner”. Eenvoudig gezegd maar wel heel moeilijk altijd vol te houden als je teveel naar anderen luistert.

Familieopstellingen bieden mogelijkheden
Wat ik uit de familieopstellingen heb mogen leren, is dat door deelname een andere kijk op relaties wordt verkregen en in een relatie ruimte wordt gecreëerd.

Belangrijk is te weten dat in opstellingen niet wordt gesproken over een ex-partner, maar over de eerste man of vrouw in je leven. Die is namelijk onuitwisbaar en elke tweede man of vrouw zal zich aan hem of haar moeten meten. Kinderen zijn een afspiegeling van die ene partner en daar kan je niet omheen. Het verleden neem je altijd mee in een volgende relatie als je die niet goed hebt verwerkt. Daarom ben ik van mening dat het volgen van meerdere familieopstellingen een mogelijkheid biedt relaties op een ander level te brengen en een scheiding te voorkomen.

Personen die hun leven grondig willen belichten, adviseer ik de opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige te volgen. Gedurende drie jaar groei je op alle gebieden en krijg je veel meer inzicht in jezelf en je omgeving. Daarna kan jij dat aan anderen doorgeven. De post HBO opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundig start in september.

Elisabeth Slomp, Gevoels- en Gedragsdeskundige.