Iedereen viert zijn verjaardag anders en in iedere cultuur doen ze het anders. In Nederland is het ‘normaal’ dat iedereen op een verjaardag spontaan langs wipt, zo word je bijvoorbeeld in Zwitserland persoonlijk uitgenodigd om aan een feestje deel te nemen. In bijvoorbeeld Azië, waar velen een minder goed gevulde portemonnee hebben, geldt in de regel dat wat op tafel is opgediend door iedereen die binnenkomt genuttigd mag worden. Maar hoe jij je verjaardag ook viert, het is in ieder geval het begin van een nieuwe periode in je leven.

Een verjaardag is een dag met bijzondere energieSommigen vieren hun verjaardag voor zichzelf, anderen willen die dag met velen delen.
Een Japanse vriendin organiseerde jarenlang op haar verjaardag een ‘Freundgrube’ waarbij zij vele mensen uitnodigde om hun ‘activiteiten’ aan anderen te laten zien en presentaties of demonstraties te houden. Voor die gelegenheid huurde zij een grote zaal waar al haar gasten welkom waren. Haar doel was niet om voor haarzelf maar voor anderen iets leuks te doen. Dat heeft op mij altijd een bijzondere indruk gemaakt.

Een verjaardag is het begin van een nieuwe levensfase
Ik heb de laatste jaren goed kunnen voelen dat er bij een verjaardag een nieuwe fase aan gaat breken. Het leven is immers ingedeeld in levensfasen. Het gemakkelijkste herken ik de indeling in zeven jaren. De eerste zeven levensjaren zijn de gevoelsvolle en creatieve ontdekkingsjaren, dan volgen de zeven jaren waarin het cognitieve vermogen zich gaat ontwikkelen om in de volgende zeven jaren in praktijk te worden omgezet en de eerste 21 jaren zijn voorbij.

In de tweede 21 jaren tot je 42ste maak je carrière, ontwikkel jij je persoonlijk verder en zet je dat weer in de praktijk om. Daarbij kunnen problemen en midlifecrisis ontstaan als iemand zijn gevoelsleven niet meer kan verbinden met zijn carrière. Vooral personen die zich vol op hun beroep hebben gestort en zich privé te weinig met hun gevoel hebben verbonden, kunnen zich hier moeilijkheden ontwikkelen en de weg kwijt raken.

Je 50ste levensjaar is heel bijzonder
Als Sara en Jacob op iemands 50ste verjaardag op visite komen, heeft de jarige de 7 x 7 levensjaren afgerond, dat is heel krachtig en goed merkbaar. Dat heb ik zelf heel goed ervaren. Op de dag dat ik 49 werd en het 50ste levensjaar begon, voelde ik dat alles anders werd. Er kwam een rust over mij en het gevoel dat ik niet meer hoefde te ‘vechten’. Moet hier wel een nieuwe alinea?Zoals na elke spanningsfase neigde ik er toe om grondig op te ruimen. Meteen na mijn 49 jaren heb ik het huis van top tot teen gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Het volgende grote moment is met 63 jaar
De volgende grote ingrijpende fase van 21 jaren tot het 63ste levensjaar (3 x 21 jaar). Heeft iemand zich volgens het boekjeontwikkelt ??en??? zal hij niet stil blijven staan. Hij zal de overgang na dergelijke grote levensfasen zeker merken omdat de veranderingen voor hem vanzelf voelbaar worden . (of zich vanzelf kenbaar?? of merkbaar??? maken. Tot voor kort was 63 jaar de tijd dat iemand met pensioen mocht gaan en dan is deze overgang heel duidelijk merkbaar. Zit iemand nog vol in het beroepsleven en in de spanningsvelden dan bestaat de kans dat deze overgang minder wordt waargenomen. Als iemand op zijn 63ste jaar niet met pensioen gaat en actief blijft in het beroepsleven bestaat de kans dat deze overgang minder wordt waargenomen. Jammer…

In de opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige behandelen wij in de karakterpsychologie niet deze indeling tot 63 jaar in detail maar gaan wel uitgebreid in op de belangrijke eerste zeven levensjaren. Als iemand in die belangrijke basisjaren zich niet volgens de ideale maatstaven kan ontplooien heeft dat in meer of mindere mate gevolgen voor het toekomstige gedragsleven van iemand. Dat komt tot uiting in een eventueel afwijken of niet doorsnee gedrag en handelswijze wat op zich niet erg is als je leert het te herkennen en mee om te leren gaan.

In de opleiding tot Gevoels- en Gedragsdeskundige worden deze afwijkende gedragingen op praktische manier behandeld om toekomstige cliënten te kunnen begeleiden.

Elisabeth Slomp, Gevoels- en Gedragsdeskundige.

Auteursrecht: InvisibleV / 123RF Stockfoto